skip to Main Content

Duurzame wijnbouw

Duurzame wijnbouw

Biologische en biologisch-dynamische wijnbouw grijpt nog altijd terug op dodende middelen terwijl bij symbiotisch wijnbouw oftewel duurzame wijnbouw juist de enorme variatie van het leven centraal staat zegt Peter Pelzer, wijnboer uit Eys. Leven is een prachtige eindeloze keten van symbioses zoals David David Attenborough in zijn prachtige documentaires laat zien.
 
Geen koper- zwavel- of chemiebespuitingen maar entingen via een soort van disco-kanon van de wijngaard met een hele bubs aan microbiologie uit bosgrond geëxtraheerd om zo de fundatie te leggen van boscultuur in de wijncultuur.
 
Dus geen aanvallen met koper op microben en met name ten onrechte verfoeide schimmels maar juist via intelligent sturen evenwicht te brengen tussen de miljoenen, miljarden microben om zo juist explosies van ziekte uitbraken te voorkomen. Tegelijkertijd erkennen dat ook de zogenaamde pathogenen kinderen zijn van de evolutie. Zij vormen immers het belangrijke korps van opruimers in de natuur. Hen bestrijden is zinloos en zelfs gevaarlijk. De evolutie laat hen bovendien niet uitbannen maar trakteert ons via bestrijding in bijvoorbeeld de vleesindustrie telkens weer opnieuw met agressievere varianten. Ook in de land- en tuinbouw doet zich dit fenomeen voor. DE bestrijdingsmiddelen moeten steeds geraffineerder worden.
 
Waarom dan niet juist als boer de omgekeerde weg van de vele variatie in slaan, de weg zoals de natuur het bedoeld heeft zegt Peter Pelzer?
 
Pelzer zegt, dat hun symbiotische wijn dan ook heel andere wijn is dan normale wijn of de meeste biologische wijn en roept ook vinologen op om dit te proeven. De druivenplanten moeten zich ziektes van het lijf houden en maken daar toe allerlei inhoudstofjes waarmee ze een overmaat aan indringers van het lijf kunnen houden. Deze inhoudsstofjes proeft ook een gemiddelde wijndrinker. Bij twijfel of dit het geval is nodigt Peter de proever om de proef op de som te nemen en een fles te bestellen. Pure extractie van Nederlandse kalkmergelbodem met inhoudstoffen die voor menigeen een nieuwe wijnbeleving zijn. Wijnprofessional Luc Giezenaar van het Maastrichtse Wijnatelier nam de de proef-aftrap bij Aldenborgh.
 
Het magazin Chapeau o.l.v. Xavier Cortenraets gaat a.s. donderdag via hun BLOG een stap dieper in op deze magische wereld van de wijn. Geïnterviewd wordt bioloog en partner bij  Domein Aldenborgh Chris Pelzer.

Back To Top
Close search
Winkelmand