skip to Main Content
Missie

Bij Domein Aldenborgh maken we authentieke Limburgse biologische wijnen met respect en bewondering voor de natuur. Wij zijn ervan overtuigd dat het bestrijden van ziektes en plagen symptoombestrijding is. We hebben namelijk te maken met een groter, onderliggend probleem dat aangepakt moet worden; het ontbreken van biodiversiteit en goed bodemmanagement.

In de moderne druiventeelt worden problemen met ziektes zoals valse en echte meeldauw en plaag-insecten zoals de Suzuki-vlieg steeds groter. Tegen ziektes en plagen wordt vaak met biologische, maar ook chemische bestrijdingsmiddelen gespoten. Bij bestrijding van plaag-insecten worden echter ook plant-voordelige insecten gedood, waardoor biodiversiteit verder wordt verlaagd. En bij de bestrijding van ziektes worden middelen ingezet die de bodem verontreinigen (zoals koper) en die het leven in de bodem aantoonbaar aantasten.

Net zoals wij mensen voor een groot gedeelte van ons functioneren afhankelijk zijn van de juiste bacteriën in onze darmen, zo is een plant voor haar functioneren erg afhankelijk van de micro-organismen rond haar wortels. Daarom draait alles bij Domein Aldenborgh om het vergroten van biodiversiteit en activiteit, zowel ondergronds als bovengronds om tot een perfecte smaak van onze authentieke biologische Limburgse wijn te komen. 

Naast het natuurinclusief werken dat aan de basis ligt van ons domein, is het onze passie om biologische topwijnen te produceren. Onze ervaring leert dat er onderscheidende en complexe biologische wijnen ontstaan, zodra de weg van de natuurlijke groei wordt ingeslagen en de biologische wijnen zonder grote ingrepen worden gemaakt.

Onderzoek toont aan dat planten die door bestrijdingsmiddelen worden beschermd tegen ziektes en plagen zelf geen of minder afweerstoffen aanmaken, omdat die niet meer nodig zijn. Daarnaast zal een plant minder moeite doen om te investeren in ruilhandel met microorganismen (symbioses) in de bodem als zij de voeding in direct opneembare vorm (kunstmest) ter beschikking krijgt. De natuur is intelligent. Maar afweerstoffen en symbioses leiden juist tot een biologische wijn met karakter, waarbij terroir daadwerkelijk te proeven is. Het is ons doel om u te laten ontdekken hoe natuurlijke biologische wijnen smaken en dat de productie hiervan hand-in-hand gaat met een duurzame, biologische, sterker nog regeneratieve vorm van biologische druiventeelt.

Back To Top
You must be 18 years or older to visit the wine shop.

By closing this notification, you declare that you are 18 years or older.

Close search
Winkelmand