skip to Main Content

Wat is het verschil tussen biologische en symbiotische wijnteelt?

Blog 2

Symbiose betekent letterlijk:

Het samenleven van twee ongelijksoortige organismen die daar beide voordeel bij hebben.

Bij symbiotische wijnteelt zorgen we er voor dat we werken samen mét de natuur, niet tégen de natuur. Onze druivenstruiken op Nederlandse bodem zijn in harmonie aangepast in de omgeving, met behoud van de biodiversiteit. Het gebruik van giftige stoffen zoals koper hoort daar absoluut niet bij.

Zoals we eerder in blog 1 vertelde, maakt de Nederlandse (en andere landen) biologische wijnteelt nog altijd gebruik van koper. Het gebruik van koper is in Nederland sinds 2000 verboden zie hier. Door lobby blijft het gebruik van koper de komende 4 jaar nog toegestaan. Daarna zullen alle wijnboeren een alternatief moeten vinden. Domein Aldenborgh maakt al jaren gebruik van een geheel natuurlijke methode waar geen koper hoeft te worden ingezet. Veel wijngaarden worden onrustig door de naderende einddatum van het gebruik van koper.

Natuurlijk is een te hoge koperinname schadelijk voor de gezondheid van de mens. Het kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen, misselijkheid, braken en/of diarree. Naast deze gezondheidsklachten put je de grond uit door het gebruik van koper en moet de grond worden gewassen alvorens er weer verdere groei op kan plaatsvinden.

Het is dus belangrijk om je te verdiepen in wat je binnenkrijgt. In de wijngaard van Domein Aldenborgh zorgen we er voor samen te werken met de natuur om tot een zo gezond mogelijk eindresultaat te komen zonder daarbij de natuur te schaden.

We gebruiken in de teksten bij Domein Aldenborgh het woord biologisch, omdat symbiotisch bij de meeste nog onbekend is.

Back To Top
Wijn excursie & proeverij! 7 augustus op domein Aldenborgh!

Van bodem tot wijn. 

Meld u nog snel aan!

Wijnexcursie & proeverij in samenwerking met SlowFood Amsterdam & Kiss the ground 

Close search
Winkelmand